Followers

Saturday, May 22, 2010

KARIPAP nyaman da jak feveret tok eahh... so aku kongsi kan semua resipi2 makanan feberet ku ngn tak orang ahh...


Bahan-Bahan:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar lemak sayuran
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
Cara:
Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam.

Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.

Untuk membuat intinya:

Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.

Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.

Sedia utk membuat karipap.
Tambahan:
Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap.

Mentega juga poleh digunakan.

No comments:

putera haziq SACS

@!!! I Am ..@!!