
Bahan-Bahan: | |
½ kg tepung gandum 1 sudu besar lemak sayuran 5 biji ubi kentang 1 peket rempah kari daging 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1 tangkai daun kari | |
Cara: | |
Uli tepung terlebih dahulu bersama lemak sayur/garam. Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai. Untuk membuat intinya: Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis. Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/gula dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering. Sedia utk membuat karipap. | |
Tambahan: | |
Lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap. Mentega juga poleh digunakan. |
No comments:
Post a Comment